Азербайджан: Земята на Вечния Огън - приключение с вкус на ориент и смел поглед към бъдещето

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-2521
8 дни / 7 нощувки
Маршрут: София - Баку - Габала - Шеки - Нафталан - Баку - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 1985 лв.


Очаквайте нови дати!


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

В последните десетилетия, Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай.
Може да се насладите на богата туристическа програма, съчетала в себе си много исторически обекти и атрактивно изживяване на върха на „Калните Вулкани“ и музея под открито небе - Гобустан.
Туристическа програма в Габала и Гянджа, със своите великолепни мавзолеи и столицата Баку.
Включен в програмата Кулинарен Мастър Клас в Шеки, известен със своята кулинария.

Атрактивна цена, която включва всички входни такси за посещаваните обекти!

1-ви ден – 03.09.2019:
Отпътуване от летище София в 11:55 часа с полет на Азербайджанските авиолинии. Кацане в Баку в 16:05 часа.
Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Свободно време за вечеря.
Нощувка в Баку.

2-ри ден – 04.09.2019:
Закуска.
Туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големият град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента - Европа и Азия, и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразие на исторически паметници.
Посещение с местен екскурзовод на "Стария Град" - Девичата Кула; музейният дворцов комплекс Дворецът Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО) - разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер; резерватите "Атешгях" и "Янардаг".

Свободно време за обяд.

След обяд, отпътуване за Националните Исторически Резервати - Храмът на Вечния Огън "Атешгях" - най-истинската Азербайджанска екзотика. Разположен е на 30 км. от центъра на Баку, в покрайнините на село Сурахани. Тази територия е известна с уникалния природен феномен - горящите извори на природен газ. Газта извира над земята при съприкосновението с кислорода се запалва.

Посещение на "Янардаг" - една от най-удивителните природни забележителности на Абшеронския полуостров. Огнената планина Янардаг се намира в близост до село Мамедли. Представлява пламнала планина - обхванат от пламъци склон на планината, горящ вече от няколко хилядолетия, който е невъзможно да бъде угасен и потушен по никакъв начин - нито от дъждове, нито от пясъчни насипи. Плашещия и едновременно омагьосващ огнен пейзаж на практика може да се обясни много просто – от горните слоеве на почвата се отделя природен газ, който при допира си с кислорода се превръща в огнен пламък.

Свободно време за вечеря. Връщане в хотела. Нощувка в Баку.

3-ти ден – 05.09.2019:
Закуска.

Отпътуване за град Габала.
По пътя посещение на мавзолея на "Дири Баба" (15 в.). Негово описание датира още в дневниците на К. де Брюина, а също така и в трудовете на Б. Дорна. Мавзолеят е построен на изсечена в отвесната скала площадка. Самата постройка е двуетажна. На първия етаж има зала покрита със заострен свод, към който има проход от неголям вестибюл с осмограмен купол. В скалата е изсечена стълба, която води до залата на втория етаж. По сферичния купол със заострен връх има тромби, украсени с различни растения. На един от тях има фрагмент от надпис съобщаващ датата 1402 година, а също така и част от името на архитекта „...син на уста Гаджи“. С това място са свързани много легенди и предания. Дири Баба е украсен с уникални мозаячни техники, ефектни надписи, изографисани от калиграф на име „Дервиш“.

Шемаха - Джума Джамия - петъчната джамия е разположена в град Шемах, на територията на Азербайджан. Тя е една от главните джамии на Кавказа и Близкия изток, след Дербендската Петъчна Джамия. Била е построена от Абу Муслимов през 743 година, за което съобщава надпис на стената на джамията, открит през 1902 година.

Свободно време за обяд.

Отпътуване за Лагидж – селище от градски тип в Исмаиллинския район на Азербайджан, стар занаятчийски център. Построено на принципа на кварталното застрояване, Лагидж сам по себе си представлява оригинален паметник на средновековното градостроителство и архитектурно изкуство, с калдъръмени улици и площади, с развита система за канализация и водоснабдяване. Възрастта на местната канализационна система се изчислява приблизително на около 1000 години. Всички здания са изградени от камък, преплетен с дървени греди.
Лагидж е един от занаятчийските и търговски центрове, известни в Кавказ и извън неговите предели. Прославил се още от Средновековието с производство на студено оръжие, медни съдове и прибори, украсени с гравирани орнаменти.

Трансфер и настаняване в хотел в град Габала.
Свободно време за вечеря. Нощувка в Габала.

4-ти ден – 06.09.2019:
Закуска и освобождаване на хотела.

Туристическа обиколка на град Габала.
Отпътуване за високопланинския курорт Туфандаг.
Туфандаг е целогодишен планински курорт. С капацитет за обслужване на над 3000 туриста на ден. Изкачване с кабинков лифт. Невероятна гледка към едно от най-красивите езера в Азербайджан - езерото Нохур, разположено в подножието на планината.

Свободно време за обяд.

Отпътуване за град Шеки. Свободно време за вечеря.
Настаняване в хотел и нощувка в Шеки.

5-ти ден – 07.09.2019:
Закуска.

Обзорна обиколка на град Шеки. Градът е разположен в живописните планини и е смятан за един от най-древните в Кавказ. Той е разположен на 700 метра надморска височина и като амфитеатър е заобиколен от планини. Този древен град дълго време е бил известен като център на коприната и важен разпределителен пункт за Великия Път на Коприната.

Посещение на Летния дворец на Хана с великолепните фрески и изисканите украшения на прозорците, ръчна изработка. Посещение на работилница, където ще се запознаем с процеса на изработка на "Шекебе" от местните занаятчии, както ще посетим и работилницата за приготовление на най-вкусната "Шекинска Баклава", известна в цял Азербайджан.

Свободно време за обяд.

Отпътуване към Киш. Пътешествието продължава с посещение на Албанската църква, разположена в село Киш. Според преданието, Албанската църква е първата християнска църква, построена не само на територията на Кавказка Албания, а на цялото Закавказие. Мястото е уникално и с това, че на територията на храма са били намерени останки от хора, които по своята структура силно са се отличавали от обичайните жители за дадения регион. През 2003 година църквата била реставрирана със средства от Норвежкото правителство и благодарение на личните усилия на Тур Хейердал. Тук рядом с територията на църквата може да се види и мемориален бюст в чест на известния изследовател, поставен в знак на благодарност от местните жители и правителството.

Връщане в хотела. Свободно време за вечеря.
Нощувка в Шеки.

6-ти ден – 08.09.2019:
Закуска и освобождаване на хотела.

Отпътуване за град Гянджа. Посещение на мавзолея на Низами Гянджев.
Гянджа е родният град на великия Азербайджански поет Низами Гянджев, дал безценен принос в историята, не само на Азербайджанската литература, но и на световната. Той е роден в Гянджа през 1141 г. Бил е един от високо образованите хора за своето време. Световната си известност получава като автор на "Хамсе" (Пятерица), в която са били обединени пет поеми, отразяващи не само високото майсторство на перото на поета, но и неговите етнически и философски възгледи.

Посещение на "Къщата от бутилки" в Гянджа - построена през 1966 – 1967 години от архитекта Ибрахим Джафаров и е една от местните забележителности. За строителството на този двуетажен дом са били необходими 60 хиляди бутилки. В основата на стените вместо тухли са били положени бутилки от зелено стъкло, слепени с бетонен разтвор.

Посещение на Мавзолея на "Имам Заде", също така известен и като мавзолея на Гьой Имам от 14 век. - разположен на 5 км. от град Гянджа в Азербайджан, недалеч от селището Старата Ганджа. На гробището, където е разположен мавзолея освен него има и джамии, надгробни плочи и много други паметници.

Посещение на Културен център "Гайдар Алиев" - една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и въпреки че е на над 10 етажа и с площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Хубаво е да я разгледате от всички страни – тя е напълно различна, откъдето и да я погледнете и е разположена сред голяма градина на върха на хълм.

Свободно време за обяд.

Посещение на езерото Гьойгьол. Езеро, намиращо се в западната част на Азербайджан, разположено на територията на Гьойгьолския район, на северния склон на хребета Муровдаг, в подножието на планината Кяпаз, по поречието на реката Ахсу. То е едно от най-големите езера в Азербайджан.

Отпътуване за град Нафталан.
Настаняване в хотел. Свободно време за вечеря. Нощувка в Нафталан.

7-ми ден – 09.09.2019:
Закуска и освобождаване на хотела.

По пътя за Баку се отклоняваме за Гобустан, където се намира Музеят под открито небе, включен в списъка на ЮНЕСКО. Там се намират скалните рисунки от периода на горния Палеолит до Средновековието. В Гобустан е съхранен единствения надпис от Римския Легион. Този паметник свидетелства за пребиваването в източен Азербайджан, в частност в Гобустан на Седмия Гръмоносен Римски Легион по време на управлението на Центуриона на император Домициан (81-96 год. н.е.).
*При благоприятни метеорологични условия се посещават и Калните Вулкани (изкачване с джипове).

Обяд и свободно време.

Посещение на експозицията "Първият изкопан нефтен кладенец". През 1844 г., под ръководството на държавния съветник Васили Семьонов и директора на Бакинските нефтени предприятия и нефтонаходища, главен корпус на инженерите по минно дело "Алексеев", повече от десет години преди пробиването на добре познатия нефтен сондаж на Едуин Дрейк в Пенсилвания, са били започнали сондажи в областта Биби-Ейбат. През 1847 година тук е била прокопана първата нефтена сонда с разузнавателна цел, с дълбочина от 21 метра.

Настаняване в хотел. Свободно време за вечеря.
Нощувка в Баку.

8-ми ден – 10.09.2019:
Закуска и освобождаване на хотела.

Трансфер до летището.
Полет за България в 08:30 часа с полет на Азербайджанските авиолинии.
Кацане на летище София в 10:55 часа.

 • самолетни билети София – Баку и Баку - София, с директни полети на Азербайджанските авиолинии, с включени 1 брой ръчен багаж до 10 кг. и 1 брой чекиран багаж до 23 кг.
 • всички летищни такси
 • двупосочен трансфер: летище-хотел и хотел-летище
 • 3 нощувки в хотел 4* в Баку
 • 1 нощувка в хотел 5* в Габала
 • 2 нощувки в хотел 4* в Шеки
 • 1 нощувка в хотел 5* в Нафталан
 • 7 закуски в хотелите по програмата
 • транспорт в Азербайджан
 • всички екскурзии в програмата са с включени входни такси за посещаваните обекти
 • 0.50 л. бутилка вода на човек, на ден
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език, с превод на български
 • водач-представител на агенцията
 • консулска такса за издаване на туристическа виза за Азербайджан - 60 лв. /заплаща се при записването/
 • бакшиши за шофьори, местни екскурзоводи и обслужващ персонал - 80 лв. /заплаща се в агенцията/ 
 • доплащане за настаняване в единична стая - 275 лв.
 • доплащане за 7 вечери в ресторанта на хотела или близък ресторант, от които 1 гала вечеря в традиционен Азербайджански ресторант с фолклорна програма и богато национално меню – 260 лв.
 • разходи от личен характер
 • доплащане за медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица до 69 г. - 1 лв. на човек на ден;
 • доплащане мед. застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 69 г. до 85 г.- по 2.50 лв. на човек на ден.
 • лица над 85 год. не се застраховат

Начин на плащане:

 • депозит - 1000 лв. на записан турист
 • доплащане - 20 дни преди датата на отпътуване

Необходими документи за пътуване:

 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане в България. Носи се при записването – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
 • Туристическа виза за Азербайджан. ТО съдейства за получаването на виза /попълване на визова анкета и т.н./, получава се в рамките на 5 работни дни.
 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител са необходими червен паспорт, нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/.
 • За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите, са необходими червен паспорт и акт за раждане /оригинал и 2 копия/.

Зaбележка:

 • Групата се потвърждава при 15 записани туриста
 • При група от 10 до 14 записани туриста, се калкулира доплащане, за да се потвърди програмата
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
 • Туроператорът не носи отговорност, в случай че обектите не работят, поради климатични или други независещи от него обстоятелства и си запазва правото да замени обекта, който няма възможност да се посети с друг обект или свободно време.
 • Вечерите се заявяват и заплащат в офиса на туроператора най-късно при доплащане на екскурзията.

Застраховане:

 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.;
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Оферта № Е2521

Новини