Археологически парк "Тополница" - Еленска базилика - Сопот: Праистория, дивна природа и извори на вдъхновение

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2248
1 ден
Маршрут: София - Пирдоп - Еленска базилика - Сопот - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 35 лв.


Очаквайте нови дати!


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Ден 1:
Отпътуване в 7:30 ч. от София, от площад "Св. Александър Невски".
Маршрутът води към праисторическото ни минало, долината на розите, хубавото вино, великите българи и възрожденския дух.

Първата ни спирка е в с. Чавдар. Кратка пауза в прекрасния център. Ще бъдете удивени от модерния и европейски изглед на селцето.
Отправяме се към Арехеологически парк "Тополница" в местността "Св. Петка". Тук ще разгледаме реконструкция на раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години.
Просторна експозиционна зала разказва историята на намерените седем културни пласта в селищната могила, най-ранният, от които се нарича “Чавдар I” и е една от най-старите култури в Югоизточна Европа.
Ще се разходим между глинените къщички по прекрасните цветни алеи и калдъръмени пътечки.
На върха на хълма, над археологическия парк, се намира едноименният параклис "Света Петка", който гордо се издига и доминира над цялата околност и над самото село Чавдар.

Отпътуваме към гр.Сопот - там се потапяме сред уюта на калдъръмените улички, витите лозници и романтиката на миналото.

Разходка до известния от "Под игото" Девически метох - средище на бурен книжовен и просветен живот по времето на турското робство и (Радиното училище), обезсмъртено в романа. Там се намира и уникалната църквата на манастира "Въведение Богородично" от 17 в., която е интересна с архитектурната си планировка - няма изразена апсида от източната страна, няма купол и е вкопана наполовина в земята.

Свободно време за обяд.

Разходка до Сопотския манастир "Св. Спас" (около 1 км. в посока). В сегашния си вид манастирът е от 1879 г. Опожаряван и разрушаван е много пъти. През Възраждането, в манастира има килийно училище и певческа школа. Намира се североизточно от града, на левия бряг на Манастирска река. Годината на основаването на манастира е неизвестна. Посещаван е от видния книжавник Неофит Рилски, свързан е с Левски. На 7 декември 1858 г., 21-годишният Васил Иванов Кунчев от Карлово бива постриган тук за монах. От тук нататък историята ще го запомни като дякон Игнатий и Левски. Манастирът по-късно е убежище за революционната му дейност.

Посещение на Дядо Стояновата воденица, описана от Иван Вазов в романа му "Под Игото". Намира се в близост до пътя, който води към началната станция на седалковия лифт, в северозападната част на Сопот, на около 150 м южно от портите на манастира "Св. Спас". Според романа, тук, във воденицата, Вазовият герой Бойчо Огнянов убива двама турци, опитали се да поругаят честта на малката дъщеря на воденичаря. На два пъти, бягайки от града, Огнянов намира подслон в Дядо Стояновата воденица. Днес, Дядо Стояновата воденица е напълно реставрирана.

По обратния път към София се отклоняваме към Еленската базилика край Пирдоп. Еленският манастир „Свети Илия“ представлява руини на унищожен от турците укрепен манастирски комплекс с внушителна раннохристиянска базилика. Състои се от храм, манастирски постройки и заобикалящите ги крепостни стени, фланкирани с четристенни кули в ъглите. Той е активно средище на книжовността по време на Втората българска държава и действа до края на 17 в., когато варварски е разрушен от турските завоеватели. Тогава Яхия паша заповядва на аскера да срине с топове, да опожари и да унищожи хиляда и триста годишния манастир. Базиликата е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров.

Отпътуване за София. Завръщане вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • посещение на Арехеологически парк "Тополница"
 • посещение на Сопот
 • посещение на Еленската базилика
 • екскурзоводско обслужване
 • входни такси
 • разходи от личен характер

Първата цена е промоционална и не се начисляват допълнителни отстъпки.

Начин на плащане:

 • при записване се внася цялата сума

Входни такси:

 • Арехеологически парк "Тополница" в село Чавдар -
 • Къща-музей "Иван Вазов", Девическо училище, Дядо Стоянова воденица, Етрографски център - за посещение на всеки отделен обект: 2 лв. (възрастни); 1 лв. (ученици, студенти и пенсионери); Комплексен билет за посещение на 4 обекта: 5 лв. (възрастни); 2,50 лв. (ученици, студенти и пенсионери) и др.

Застраховане:

 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс е на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Забележки:
 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2248

Новини