Великден във Велико Търново - Елена - Арбанаси

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2412
4 дни / 3 нощувки
Маршрут: София - Дряново - Велико Търново - Преображенски м-р - Елена - Арбанаси - Ксилифор - София

Дати на отпътуване: 30.04.2021

Цена от: 175 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Цена Запитване
30.04.2021 - 03.05.2021 175.00 лв.
валидна при плащане до 13.04.2021
185 лв.
валидна при плащане
от 14.04.2021
запитване
185 лв.
Редовна цена

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Ден 1:
Отпътуване от София в 07:30 ч. от площад "Александър Невски".

Отпътуване към Дряново. Пешеходна разходка с разглеждане на часовниковата кула, църквата „Свети Никола“, строена от Кольо Фичето, релефната карта на България и възрожденските къщи. Посещение на музейната експозиция „Кольо Фичето. Живот и творчество“.
Пристигане в Дряновския манастир. Разглеждане на манастира и църквата „Св. Архангел Михаил”, основана по времето на цар Калоян. Манастирът се намира в район с приказно красиво природа и има извънредно богата история.

Посещение на Пещера „Бачо Киро” - един от диамантите в пещерната огърлица на България заради удивителните карстови образувания. Първата в страната благоустроена за посещения от туристи. Тук са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс (разумни хора) в Европа.
Отпътуване към град Велико Търново.
Настаняване. Нощувка.

Ден 2:
Закуска.

Отпътуване към Преображенския манастир. Издигнат в красива скалиста местност, някога манастирът е бил едно от най-важните културни и просветни средища от времето на Второто българско царство, а днес е един от най-ценните паметници на архитектурата и изкуството в България. Манастирът е възстановен изцяло през 1882 г., с участието на двамата колоси на българското национално Възраждане - Уста Колю Фичето и Захари Зограф. Тук може да разгледате монументалните стенописи "Страшният съд" и "Колелото на живота" - шедьоври на българската възрожденска живопис.

Отпътуване към Велико Търново. Посещение на Архитектурно-музеен резерват "Трапезица" - реставрираната и реконструирана част от средновековната крепост Трапезица е отворена за посетители от септември 2016 г. Туристите могат да се качат на историческия хълм по екопътека или чрез релсово съоръжение - фуникуляр. На крепостта те могат да разгледат разкритите при археологически проучвания средновековни църкви и интерактивната експозиция в Центъра за представяне на културното наследство, която представя величието на столица Търновград и Второто българско царство.

Посещение на църква "Св. Четиридесет мъченици" - тази църква е най-известният средновековен български паметник във Велико Търново. Построена и стенописана от българския владетел Иван Асен II в чест на голямата победа на българите при Клокотница над войските на епирския деспот кир Теодор Комнин на 22 март 1230 г. В църквата се намират едни от най-значимите писмени паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.
Разглеждане на Самоводската чаршия, запазила атмосферата си от възрожденски времена с многобройните работилници, ателиета и сувенирни магазини.

По желание в свободното време - посещение на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, популярен като "музей на восъчните фигури", разположен в близост до хълма Царевец, в самото сърце на старопрестолния град. В него, под формата на скулптури и стенописи, са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство.
Възможност за посещение на Великденска литургия.
Нощувка.

Ден 3:
Закуска.

Отпътуване към град Елена. Разглеждане на часовниковата кула, изградена на сполучливо избрано място, за да се вижда и чува от всяка част на града. Посещение на музейния комплекс на Елена, включващ църквата "Свети Никола, Камбуровия хан, Първо класно училище „Даскалоливница”. Разглеждане на Църквата „Успение на Пресвета Богородица” - една от безспорните забележителности на Елена. Намира се в един и същ двор с църквата „Свети Никола”. Построена е на мястото на стар параклис по инициатива на богати еленчани. Строежът и е започнат през 1836 година, а е завършен през 1838. Изградена е изцяло от камък, като е използван материал от разрушеното кале.

Разходка до красивия Христовски водопад - той е сред най-популярните и предпочитани места в Еленския балкан, туристическият маршрут до водопада е лесен и приятен. А когато човек застане пред водопада, пред очите му се открива невероятна гледка. Падът е от около 9 метра, но каскадата е широка и постоянно пълноводна. Падащата вода се разбива в скалистото корито на реката, където пречупени от светлината капките формират впечатляваща гледка.
Преходът до водопада е възможен само при сухо време.

Посещение на Капиновския манастир „Св. Николай Чудотворец” - основан през 1272 г. по времето на цар Константин I Асен Тих, за което свидетелства надпис на апсидата на манастирската черква. През робството е опустошаван многократно, последно от кърджалиите през 1798 г. През 1794 г. игумен на манастира е Софроний Врчански, който донася препис на “История славянобългарска”. Капиновският манастир е бил важно духовно и културно средище, към него е действало килийно училище. Там са намирали подслон четите на капитан Дядо Никола, хаджи Ставри Койнов, Филип Тотю, както и Васил Левски, Ангел Кънчев и Матей Преображенски-Миткалото.

В непосредствена близост до Капиновския манастир ще се насладим на Капиновския водопад - намира се на река Веселина, височината на водния пад е 7-8 метра. Водопадът е живописен с високите скали около него, малкото езерце, в което пада водата, с изключително бистрата вода и усещането за спокойствие.
Вечерта – възможност за наблюдение на аудио-визуалната програма Царевград Търнов - Звук и светлина - невероятно мащабно светлинно представление, представящо драматичната история на Втората Българска държава чрез камбанен звън, специално написана музика и потоци от прожектори, преливащи един в друг.
Нощувка.

Ден 4:
Закуска.

Отпътуваме към Петропавловския манастир край Лясковец. Манастирът води легендарното си начало от първата половина на Х в. Наричал се е "Боянов скит" и се предполага, че негов основател е Боян Магът, син на цар Симеон. По-вероятно е да е основан от братята Асеновци и да е играл роля в подготовката на Всенародното въстание през 1185 г. срещу Византия. И той споделя съдбата на събратята си през 1393 г. Възстановен през 1422 г., бива опожарен в 1598 г. и пак се съгражда към 1662 г. В 170 г. Петър Велики го дарява с позлатено евангелие, което се пази в Църковния музей в София.

Продължаваме към архитектурния резерват Арбанаси (част от 100-те национални туристически обекта) - селото е използвано от търновските боляри като лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли своите монети. Посещение на най-старата църква в Арбанаси „Рождество Христово” (1637-1649). Посещение на Манастир „Успение Богородично” – тук се пази чудотворната икона „Света Богородица – Труеручица”. Свободно време и разходка в Арбанаси, където старинните къщи пазят зад високите си зидове духа на времето отпреди няколко века. По желание самостоятелно посещение на манастир „Св. Николай Чудотворец“.
Разходка в парк Ксилифор - пpикaзнo цapcтвo в зeлeн oaзиc в мecтнocттa Кcилифop. Имeтo й идвa oт гpъцкoтo “кcилo”, кoeтo oзнaчaвa дъpвo, и “фopo” – нocя и oзнaчaвa мяcтo зa дoбивaнe, cвличaнe нa дъpвa. Мяcтoтo ce e нaлoжилo кaтo любимo зa oтдих, paзхoдки и пикник.

Отпътуване към София. Пристигане вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • 3 нощувки със закуски във Велико Търново
 • посещение на Дряновския манастир и Дряново
 • посещение на Преображенски манастир
 • посещение на Велико Търново, Трапезица, църква "Св. Четиридесет мъченици"
 • посещение на град Елена
 • посещение на Капиновския манастир
 • посещение на Арбанаси
 • посещение на Петропавловския манастир
 • разходки до Христовския водопад и Капиновския водопад
 • екскурзоводско обслужване
 • входни такси на посещаваните обекти
 • доплащане за единична стая - 75 лв. (единичните стаи са ограничени.)
 • разходи от личен характер

Начин на плащане:

 • депозит - 70 лв. на записан турист
 • доплащане - 14 дни преди датата на отпътуване
Входни такси:
 • Никополис ад Иструм - възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.; пенсионери (над 60 год.) - 3 лв.;
 • АМР Трапезица: възрастни - 16 лв.; учащи - 12 лв.; пенсионери (над 60 год.) - 13 лв. (комбиниран билет за фуникуляра и входната такса);
 • Църква "Св. Четиридесет мъченици": възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.; пенсионери (над 60 год.) - 3 лв.;
 • Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов" (восъчни фигури): възрастни - 10 лв.; учащи и пенсионери - 5 лв.;
 • Църква "Рождество Христово": възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.; пенсионери - 3 лв.;
 • Музей "Констанцалиева къща": възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.; пенсионери - 3 лв.;
 • Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница”, град Елена: Класно училище „Даскалоливница”: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 год. и инвалиди - безплатно;
 • Църква „Свети Никола”: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 год. и инвалиди - безплатно;
 • Камбуров хан: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 год. и инвалиди - безплатно; Обходен билет за трите обекта - 4 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи и пенсионери) и др.

Застраховане:

 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс е на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със съгласно ЗТ със ЗК ЛЕВ ИНС АД, София, бул. "Симеоновско шосе" 67А
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:

 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2412

Новини