Еленска базилика - Сопот: Дивна природа и извор на вдъхновение

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2248
1 ден
Маршрут: София - Пирдоп - Еленска базилика - Сопот - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 29 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Редовна цена Резервирай

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
Отпътуване в 7:30 ч. от София, площад "Александър Невски".
Маршрутът води към долината на розите, хубавото вино, великите българи и възрожденския дух.

Разглеждане на Еленската базилика край Пирдоп. Еленският манастир „Свети Илия“ представлява руини на унищожен от турците укрепен манастирски комплекс с внушителна раннохристиянска базилика. Състои се от храм, манастирски постройки и заобикалящите ги крепостни стени, фланкирани с четристенни кули в ъглите. Той е активно средище на книжовността по време на Втората българска държава и действа до края на 17 в., когато варварски е разрушен от турските завоеватели. Тогава Яхия паша заповядва на аскера да срине с топове, да опожари и да унищожи хиляда и триста годишния манастир. Базиликата е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров.

Продължаваме към гр. Сопот - там се потапяме сред уюта на калдъръмените улички, витите лозници и романтиката на миналото.
Посещение на Къща-музей "Иван Вазов" и възстановката на Бръснарницата на Хаджи Ахил с подобни на восъчни фигури на Вазовите колоритни герои от повестта му „Чичовци”.
Разходка до известния от "Под игото" Девически метох - средище на бурен книжовен и просветен живот по времето на турското робство и Девическото училище (Радиното училище), обезсмъртено в романа. Там се намира и уникалната църквата на манастира "Въведение Богородично" от 17 в., която е интересна с архитектурната си планировка - няма изразена апсида от източната страна, няма купол и е вкопана наполовина в земята.

Свободно време за обяд.

Посещение на Сопотския манастир "Св. Спас" - в сегашния си вид манастирът е от 1879 г. Опожаряван и разрушаван е много пъти. През Възраждането в манастира има килийно училище и певческа школа. Намира се североизточно от града, на левия бряг на Манастирска река. Годината на основаването на манастира е неизвестна. Посещаван е от видния книжавник Неофит Рилски, свързан е с Левски. На 7 декември 1858 г. 21-годишният Васил Иванов Кунчев от Карлово бива постриган тук за монах. От тук нататък историята ще го запомни като дякон Игнатий и Левски. Манастирът по-късно е убежище за революционната му дейност.

Посещение на Дядо Стояновата воденица, описана от Иван Вазов в романа му "Под Игото". Намира в близост до пътя, който води към началната станция на седалковият лифт, в северозападната част на Сопот, на около 150 м южно от портите на манастира "Св.Спас". Според романа, тук, във воденицата, Вазовият герой Бойчо Огнянов убива двама турци, опитали се да поругаят честта на малката дъщеря на воденичаря. На два пъти, бягайки от града, Огнянов намира подслон в Дядо Стояновата воденица. Днес Дядо Стояновата воденица е напълно реставрирана.

Отпътуване за София. Завръщане вечерта.

Цена:
Цена при записване до 11.08.2018 Цена при записване след 12.08.2018
29 лв. 31 лв.

 
 • транспорт по маршрута
 • посещение на Еленската базилика
 • посещение на Сопот
 • екскурзоводско обслужване
 • туристическа застраховка
 • входни такси: Къща-музей "Иван Вазов", Девическо училище, Дядова Стоянова воденица, Етрографски център - за посещение на всеки отделен обект: 2 лв. (възрастни); 1 лв. (ученици, студенти и пенсионери); Комплексен билет за посещение на 4 обекта: 5 лв. (възрастни); 2,50 лв. (ученици, студенти и пенсионери) и др.
 • лични разходи
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
Забележки:
 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2248

Новини