Магията на нестинарството и тайнствата на Странджа

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2625
3 дни / 2 нощувки
Маршрут: София- с. Българи- Малко Търново- Мишкова нива- Градище- Индипасха- с. Стоилово- водопад Докузак-с. Младежко- Голямото кале- София

Дати на отпътуване: 03.06.2022

Цена от: 179 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Цена Запитване
03.06.2022 - 05.06.2022
няма места
179.00 лв.
валидна при плащане до 03.05.2022
189 лв.
валидна при плащане
от 04.05.2022

189 лв.
Редовна цена

 


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Ден 1:
Отпътуване в 06:00 ч. от София, площад "Александър Невски".
Пътува се по магистрала Тракия в посока Малко Търново с кратки почивки по пътя. 
Пристигане в с. Българи - едно от най-старите странджански села. Участие в програмата на традиционните нестинарски празненства - запалване на Нестинарския огън, кулинарен базар, фолклорна програма, нестинарски игри. Танцът върху огъня се счита и като молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Според едно вярване огънят е в състояние да унищожи и изчисти всички злини, както от човека, така и от земята. Все още не се знае със сигурност дали нестинарството е магически танц и нестинарите крият своята тайна, или наистина силата на вярата им помага да преодолеят физическата болка. Именно това го прави уникално и неповторимо явление и до ден днешен. Препоръчително е носенето на сгъваемо походно столче, за да може по време на нестинарските празненства да бъдете мобилни и да се настаните на избраното от вас място. Настаняване в хотела в Малко Търново късно вечерта. Нощувка.

 

Ден 2:
Закуска. По желание с допълнително заплащане екскурзия  с местен екскурзовод до Мишкова нива, гробницата на богинята Бастет и тракийското оброчище Индипасха. След закуска се отправяме с джип към местността Мишкова нива. Мишкова нива е най-известният паметник на древната тракийска култура в района. То е част от голям исторически комплекс с хилядолетна история, минаваща през няколко епохи. Самото светилище се състои от могилен некропол, крайградска римска вила и така наречената Голяма гробница. Заедно с крепостта Голямо градище, намираща се на едноименния връх и рудниците под него, образуват целия комплекс. Насочваме се с джиповете към най-загадъчното място в Странджа, разположено в подножието на най-високия странджански връх на българска територия - Градище. За тайнствения некропол на египетската богиня Бастет с глава на котка започва да се говори след експедицията на Людмила Живкова през 1981 г. И днес, обвитото в мистерии и догадки място, продължава да е обект на проучване от археолозите. Продължаваме към тракийското оброчище Индипасха, известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове. В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали. Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. След векове забвение, аязмото с лековитата вода случайно било открито от… бивол. Завръщане в Малко Търново. Свободно време за разходка в центъра. По желание посещение на Историческия музей, разположен в четири странджански възрожденски къщи с много добре представени експозиции археология, история, иконопис, природа, етнография. Нощувка.
 

Ден 3:
Закуска. Отправяме се към София, но по обратния път ще посетим още две забележителни места. Отбиваме се по посока с. Стоилово, за да видим приказнокрасивия водопад Докузак. Гледката, особено през пролетта е удивителна и незабравима с шеметно разливащата се по скалите водна феерия. Продължаваме към с. Младежко, за да разгледаме една от най-живописните местности на Странджа - природната забележителност „Пещерите и изворите на река Младежка”. Целта ни е екопътеката, която ще ни преведе през живописния каньон по поречието на река Младежка и води към нейните извори. От селото до изворите на реката се вътви по живописен път с надвиснали над бистрата река дървета, стръмни скали, бликащи извори и множество пещери. Над изворите се намират останките от най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа -Голямото кале. Маршрутът е сравнително лек, с малки по-стръмни скални участъци. Преходът в една посока е около 30-40 мин. Отпътуване към София. Завръщане в София късно вечерта.

 • 2 нощувки със закуски в  мотел Козият рог в Малко Търново 
 • участие в програмата на традиционните нестинарски празненства
 • посещение на водопад Докузак
 • посещение на Странджа - природната забележителност „Пещерите и изворите на река Младежка”

 
 • доплащане за единична стая -50 лв.
 • доплащане за вечеря на 2-рата вечер - 17лв.- заплаща се в офиса
 • екскурзия с професионален местен екскурзовод и джипове  /вместимост до 6 човека/ с беседи на следните обекти:
  - Мишкова нива
  - гробницата на богинята Бастет
  - тракийското оброчище 

  Цена - 45 лв./минимум 15 записани туристи/ - заплаща се  в офиса
 • разходи от личен характер
Начин на плащане:
 • депозит - 70 лв. на записан турист
 • доплащане - 14 дни преди датата на отпътуване
Застраховане:
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗК ЛЕВ ИНС АД, София, бул. "Симеоновско шосе" 67А
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:

 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2625

Новини