Мраморно езеро - Каменно яйце - Раковски - Брезово - Свежен

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2406
1 ден
Маршрут: София - Раковски - Брезово - Свежен - София

Дати на отпътуване: 14.06.2020

Цена от: 39 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Цена Запитване
14.06.2020 - 14.06.2020 39.00 лв.
валидна при плащане до 05.06.2020
41 лв.
валидна при плащане
от 06.06.2020
запитване
39.00 лв.
Промо цена

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Степен на трудност - Т0

Ден 1:

Отпътуване в 07:30 ч. от София, площад „Св. Александър Невски“. Отправяме се към Сърнена Средна гора - към район, свързан със самото начало на Тракийската археология в България.

Първо ще минем през град Раковски, в който почти цялото население изповядва католицизъм. От далеч се виждат няколко католически катедрали, а католическата църква "Светото сърце Христово" в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб. Кратка спирка за фотопауза пред внушителната сграда.

Продължаваме към град Брезово. Ще посетим храма Св. Димитър, за който преди 175 години всеки жител на Брезово е дал своята лепта. Включили са се дори и изселили се в Бесарабия семейства, които са дарили за внушителната за времето си църква полилеите, богослужебните книги и одеждите за свещениците. Ще посетим и музейната експозиция, организирана по случай 165 г. от началото на Българска Тракийска археология, поставено точно в този край.

Отпътуваме към Мраморното езеро, което се намира в непосредствена близост до Брезово. Ще се придвижим около 700 метра пеша до брега на едно уникално човешко и природно творение. Каменна изоставена кариера прониква дълбоко в земята с огромен кратер. Майката Природа го изпълва с чиста вода и с вълшебство превръща кратера в изумрудено езеро. За много хора през горещите дни това е любимо място за къпане, гмуркане от стръмните брегове и даже за водолазен спорт. Свободно време за разходка и снимки.

Продължаваме нашето пътешествие към село Свежен. Във високите части на планината, сред красива природа на двата бряга на Свеженска река ще се разходим по живописните улички сред запазените възрожденски къщи, оцелели като по чудо през превратната история на този прекрасен край. По време на Руско-турската освободителна война селото е опожарено почти до основи, голяма част от населението му загива, остават около 100 къщи, църквата „Св. Св. Апостол Петър и Павел“, часовниковата кула.
Ще видим и 300 годишната родна къща на освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов, чийто паметник се издига в центъра на селото.

В близост до Свежен се намира забележителния скален феномен Каменното Яйце, до което води древен път, изграден от големи каменни плочи. Сакралното място, голяма скална площадка с провиралка и следи от свещенодействия, е пропито с тайнство и древна вяра. Разположено е на около 1,5 км. от мястото, където ще слезем от авобуса, почти без денивeлация. Преходът е около 30 минути в една посока. Фотопауза и разглеждане.

Отпътуване към София. Пристигане късно вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • екскурзоводско обслужване
 • входни такси
 • разходи от личен характер

 

Начин на плащане:

 • при записване се внася цялата сума

Застраховане:

 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс са на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:

 • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани. Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Носете суха храна.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2406

Новини