НОВО ! Екскурзия до Стара Загора - история и култура

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2588
2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София-Пловдив-Стара Загора-София

Дати на отпътуване: 06.11.2021

Цена от: 99 лв.

Дати на екскурзията Цена Запитване
06.11.2021 - 07.11.2021 99 лв. запитване

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
  • Програма
  • Цената включва
  • Други

1-ви ден /06.11.2021/ 

Отпътуване в 8:00 часа от пл. "Александър Невски".

Пристигане към 12 часа в Стара Загора.

Стара Загора е един от най-старите градове в света. През вековете градът много пъти е сменял името си, затова днес го наричат градът с 9 имена. По време на нашата обиколка, връщайки се назад в историята, ще научим какво се крие зад всяко едно от тези имена.

Ще посетим Музея на неолитните жилища, в който инсито е експонирана къща, която е една от най-добре запазените и с най-богат инвентар двуетажна жилищна постройка в Европа от епохата на ранния неолит (начало на VІ хил. пр. Хр.)

След обяд ще посетим Регионалния Исторически музей, където ще имате възможност да участвате активно в демонстрация на антична мода.Ще се разходим и сред руините на Античния форум, за да открием как градът се е превърнал във втория по големина център на римската провинция Тракия.Ще посетим една от емблематочните сгради на Ески Заара - мюсюлманския храм «Ески джамия», в който днес се помещава единственият до пода си Музей на религиите.Ще завършим обиколката си в града като посетим уникалния Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Паметникът е открит на 30 юли 1977 година, по случай 100-годишнината от боевете при Стара Загора, в които Самарското знаме и българското опълчение получават своето бойно кръщение. Натаняване в хотел Верея. Вечеря.


 

2-ри ден  /07.11.2021/ 

След закуска се отправяме към Аула на прабългарската школа за оцеляване БагаТур.
БагаТур е организация, чиято цел е да възстанови и популяризира ценностната система на предците ни от времето на създаването на Дунавска България.Останали верни на завета на нашите деди - Да научим децата си на 3 неща, да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината - багатурите от школата ще предадат своите бойни и ездачески умения на всеки който иска да усети духа на Аспаруховите прабългари. След обяд се отправяме към София. Пътуването ни назад във времето ще завърши с посещение на крепост Стенос, при прохода Траянови врата. Ще разгледаме останките от крепостта, която е построена през II век от римския император Траян като символична граница между провинциите Тракия и Македония. Тук през 986 г. цар Самуил разбива напълно армията на византийския император Василий II. Това е най-голямото поражение на Византийската империя до онзи момент. Пристигане в София след 18:00 часа.

 

-транспорт с комфортен автобус 
- 1 нощувка в Стара Загора в хотел 3 */4* 
- 1 закуска в хотела 
-екскурзоводско облужване по време на цялото пътуване
 

Цени на билети и беседи:
-Музей Неолитни жилища за над 10 човека-  възрастни - 4 лв пенсионери -2 лв, студенти и учащи- 1 лв, деца под 7 г – безплатно, инвалиди – безплатно
-Регионален исторически музей - за над 10 човека- 4 лв , пенсионери- 2 лв, учащи-1 лв 
-Античен форум – вход свободен, беседа по заявка 10 лева
-Музей на религиите -възрастен -3 лв, учащи-2 лв, пенсионери- 2 лв 
-Аул БагаТур – 15 лв на човек 
-Крепост Стенос – при над 15 работещи- 3 лв, студенти и работници-4 лв , пенсионери и ученици - 2 лв, деца под 7 г - безплатно 

Оферта № Е2588

Новини