Почивка в Банско 2022 - летен релакс в Национален парк Пирин Включени наливна чаша вино или бира по време на вечерите!

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2626
6 дни / 5 нощувки
Маршрут: София-Банско-София

Дати на отпътуване:

Цена от: 375 лв.


Очаквайте нови дати!


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

1 ден:
Отпътуване в 08:00 ч. от площад "Св. Александър Невски", СофияПо пътя към Банско ще направим почивка в центъра на Благоевград. Ще се разходим в квартал Вароша и ще посетим  Църквата “Въведение Богородично" със забележителен иконостас и стенописи. Продължаваме към Банско. Обявеният за зимна столица на Балканите и за най-добра фестивална дестинация град и до днес ревниво пази своята многовековна история. За да усетим магията на миналото ще минем по калдъръмените улички виещи се между старинните каменни къщи-крепости с високи зидове и тежки масивни порти, които разказват за предприемчивостта и родолюбието на някогашните банскалии, за усета им към красивото. Ще посетим гордостта на Банско - църквата "Св. Троица", една от най-големите възрожденски църкви, издигнати в българските земи по това време. В двора на църквата се издига 30 метрова кула с часовник. Свободно време за разходка и обяд. Настаняване в хотел 4* в Банско. След обяд възможност за ползване на басейн. Вечеря. Нощувка.


2 ден:
Закуска. Свободно време, възможност за ползване на басейн. Обяд. По желание, с допълнително заплащане, екскурзия до Добърско и Горно Драглище. Отпътуване към село Добърско. Ще посетим уникалната църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която според официалните данни е строена през 1614 г., а според други е от XI век. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО, обявена е за национален паметник на културата и е един от 100-те национални туристически обекта. В нея е прочутият стенопис с Исус Христос в ракета. Уникалният й иконостас е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа. Селото е изключително живописно. Разходка в селото и околността до 30-метровия водопад "Щрокалото". Покрай него се вие и малката рекичка Клинеца, допълвайки идиличната, нереална атмосфера. Отпътуване към село Горно Драглище.  Ще посетим къщата на баба Дешка, където гостоприемните домакини ще ни нагостят с традиционни български ястия. Освен тялото ще нахраним и душата си, ще послушаме мелодични народни песни и ще се нагиздим с автентични народни носии, за да запечатаме уникалното преживяване.Завръщане в  Банско. Вечеря. Нощувка.


3 ден:
Закуска. Свободно време, възможност за ползване на басейн. Обяд. По желание, с допълнително заплащане, екскурзия до Ковачевица и Лещен. Отпътуване за Ковачевица, запазило автентичния си вид от 18-19 в. и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Наричат Ковачевица „Българският Холивуд”, защото често се превръща в декор на български филми, сред тях „Мера според мера” и „Мъжки времена”. Днес редица личности от българския културен елит притежават къщи в региона и намират спокойствие там, където „времето е спряло”. Разходка в селото. Разглеждане на село Лещен – старинно селище със запазени стари български къщи. Една от основните атракции на селото, наред с църквата, частната галерия и гостоприемната кръчма, където приготвят чудно вкусно сладко от боровинки, е глинената къща, позната сред гостите като „Къщата на Флинстоун”. Завръщане в Банско. Вечеря, нощувка.


4 ден:
Закуска. По желание с допълнително заплащане екскурзия до Хижа Вихрен, Байкушева мура. Отпътуваме високо в Пирин планина към хижа Бъндерица. Ще се разходим /около 300 м./ до Байкушевата мура. Намира точно на 1930 метра надморска височина и е на възраст около 1300 години. Разходка в района в посока х. Вихрен, над която се извисяват с мощно величие най-високите върхове на Пирин - вр. Вихрен, Купените, Тодорка. Завръщане в  хотела.
Обяд.Свободно време, възможност за ползване на басейн. По желание организирано посещение на родната къща на Неофит Рилски (Бенината къща), запазена в първоначалният си вид, Веляновата къща – паметник от епохата на Възраждането, една от най-красивите къщи, с богата стенописна украса и дърворезба (ако е отворена.  Вечеря. Нощувка.


5 ден:
Закуска. Свободно време, възможност за ползване на басейн. Обяд.
По желание с допълнително заплащане екскурзия до Безименния град, х. Безбог и Безбожко езеро. Отправяме се към най-голямата мистерия в днешно време за българските археолози - древно селище, намиращо се между Добринище и Банско. Безименният град, където е построен параклиса Свети Никола, е голяма загадка поради липсата на каквито и да е сведения за неговото съществуване и наименование. Жителите на Добринище открай време почитат местността Свети Никола, която се намира над високо издигнатите скали над няколкото малки водопада със същото име. Преди няколко години там решават да издигнат параклис и при строежа му се разкриват останки от раннохристиянски храм и древен град  на  повече от 3500 години (от 3000 - 2000 г. пр. Хр., 16 - 17 век) и площ 25 декара. Важна забележка: част от пътя към Безименния град ще изминем с високопроходим транспорт, а последния км ще изкачим по горска пътека за около 30 мин. Продължаваме към курортното градче Добринище. Ако искате да се насладите на лечебните свойства на минералната вода може да посетите обществена градска баня или открития минерален басейн. А с тези от вас, които искат да се насладят на пленяващата природа на Пирин планина, ще се отправим към едно от най-красивите пирински езера - Безбожкото езеро. Скътано в поднозието на едноименния връх, Безбожко езеро ще ви плени със своята тайнствена и загадъчна красота. Придвижването от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог се извършва с кабинков лифт. Завръщане в Банско. Вечеря. Нощувка.


6 ден:
Закуска. Свободно време. Обяд. Отпътуване към София.По обратния път към София ще направим кратка разходка в Разлог.Разлог е горд със запазените сгради от типа разложко-чепинска къща. Повечето от тях се намират на площад “Македония” и на ул. “Възраждане”, където ще се разходим.Ще посетим Парапуновата къща, превърната днес в Исторически музей, ще се разходим в градския парк с езерото, където ще видим възстановка на древния слънчев календар на бългатите, ще се изкачим и на 12 метровата кула, изградена на най-високия хълм в местността Голак, от където се разкрива най-прелестната панорамна гледка към града и околните планини. До кулата се достига по обособена екопътека ‚Панорамна алея Стъпалата“, като се върви около 30 минути в посока. Отпътуване към София. Пристигане вечерта.

 • транспорт с комфортен автобус
 • 5 нощувки в хотел Зара 4* в Банско https://zarabansko.com/bg/
 • 5 закуски, 5 обяда и 5 вечери на блок маса
 • включени наливна чаша вино или бира по време на вечерите
 • организирано посещение на родната къща на Неофит Рилски (Бенината къща) и  Веляновата къща
 • разходка в Благоевград /Вароша/, Банско и Разлог
 • ползване на вътрешен и външен басейн
 • екскурзовод
 • разходи от личен характер
 • доплащане за единична стая -150 лв. 
 • допълнителни екскурзии по желание
 • входна такса за родната къща на Неофит Рилски (Бенината къща)- възрастни- 3лв., учащи – 1 лв., деца под 7г и хора с увреждания – безплатно
 • входна такса за Веляновата къща- възрастни: 3 лв., учащи: 1.лв.
 
 
Начин на плащане:
 • депозит - 80 лв. на записан турист
 • доплащане - 14 дни преди датата на отпътуване

Застраховане:

 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със   "Лев Инс" АД – гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67А
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:

 • Почивката се осъществява при минимум 40 записани туристи.
 • Допълнителните екскурзии се осъществяват при минимум 25 записани туристи.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При посещение на обектите по програмата, Туроператорът не носи отговорност за неизискани от клиента професионални, възрастови и други индивидуални отстъпки. Потребителите трябва да предоставят в обекта съответния документ, удостоверяващ отстъпката /студентска книжка, ученическа карта, журналистическа карта и други/.
 • Туроператорът не носи отговорност, в случай че обектите не работят, поради климатични или други независещи от него обстоятелства.
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата

Оферта № Е2626

Новини