Празник на Киселото мляко в Трън

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2495
1 ден
Маршрут: София - село Студен извор - село Бусинци - Трън - Брезник - София

Дати на отпътуване: 27.06.2020

Цена от: 29 лв.

Дати на екскурзията Цена Запитване
27.06.2020 - 27.06.2020 29 лв. запитване

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Ден 1:
Отпътуване в 07:30 ч. от София, площад "Св. Александър Невски".

Отпътуване към село Студен извор, община Трън. Посещение на Музея на киселото мляко. В него може да се проследи историята на един от най-популярните символи на България - киселото мляко. Специално място в експозицията е отделено на д-р Стамен Григоров, който за първи път индентифицира през 1905 г. една от бактериите, предизвикваща квасенето на млякото - Lactobacillus bulgaricus

Киселото мляко, българското име на дълголетието, е изключително ценено в Япония и по света, има доказателства, че забавя стареенето на организма. Това е най-добрият и лесно усвоим източник на калций, има антираково, пробиотично действие. Научноизследователски институт за антиракови антибиотици в София изготвя високоефективната субстанция на първия пробиотик Нормофлор. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко стимулират подобряване на имунитета, подпомагат превенцията на сърдечно-съдови заболявания, имат добро антитоксично действие.

Посещение на Музея на бусинската керамика в село Бусинци - един от най-старите центрове на грънчарство в България. Тук е създадена Бусинската керамична школа, чиито корени се губят далеч във времето. През Възраждането занаятът се превръща в основен поминък за селото, достигайки истински разцвет в края на XVIII и особено през XIX в. (над 300 работилници с около 1500 грънчари). Бусинските майстори пътуват свободно, а славата на бусинската керамична школа шества из всички краища на страната, и извън пределите ѝ: Сирия, Египет, Тунис, доставят ги в Цариград в султанския дворец Топкапъ. В края на XIX в. Константин Иречек в своите „Пътувания из България“ посочва селото като център на особена грънчарска индустрия, която по форма и орнаментика е много стара.

Отпътуване за Трън. Включване в традиционния вече Празник на киселото мляко, организиран от Фондация „Д-р Стамен Григоров“ и Община Трън. Празникът дава възможност да се докоснете до народната традиция в приготовлението на този емблематичен за българите продукт, както и до произведени на негова основа други млечни продукти от българската национална кухня. Поканени са за участие не само фермери и малки производители от региона, но и домашни производители от други региони на България и Сърбия, които използват стари домашни рецепти за производство на заквасени млека и млечни продукти.
За доброто настроение на посетителите е предвидена фолклорна програма, както и атрактивни изненади, които очакват гостите в Шатрата на науката и Шатрата на занаятите.

Посещение на Брезник и храма "с желязната вода" - "Св. Петка", архитектурно-художествен паметник на културата със запазени уникални стенописи. Дворът на църквата представлява истински археологически музей. Сред многото артефакти могат да се видат стари каменни кръстове, някои от които с интересна пластика. Вниманието привличат и мраморните плочи, орнаментирани с розети и кипариси.

Отпътуване към София. Завръщане вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • посещение на Музей на киселото мляко
 • посещение на Музей на бусинската керамика
 • посещение на Празник на киселото мляко в Трън
 • посещение на Брезник и църквата "Света Петка"
 • екскурзоводско обслужване
 • входни такси

Начин на плащане:

 • депозит - при записване се внася цялата сума

Забележка:
 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Носете фенерче или челник.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2495

Новини