Пролет в резерват Острица: Ботаническото Елдорадо на България - Живата вода при Боснек

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2439
1 ден
Маршрут: София - Острица - Боснек - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 33 лв.


Очаквайте нови дати!


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Степен на трудност - Т0

Ден 1:

Отпътуване в 07:30 ч. от София, площад „Св. Александър Невски“ към близката, но не много популярна планина Голо бърдо.
Голо бърдо е планина в югоизточния край на Верило-Руйската планинска редица между Пернишката и Радомирската котловина, малък рид я свързва с Верила, а долината на Струма и язовир "Студена" я отделят от Витоша. Целта ни е Природен резерват "Острица", една от най-старите защитени територии в нашата страна. Разположен е по склоновете на връх Острица, в западната част на Голо бърдо.

ПР "Острица" е типичен ботанически резерват - уникален с голямото си изобилие на извънредно редки за флората на България растителни видове. Тук на сравнително малка площ са установени над 300 висши растения, от които само 40 са дървета и храсти. Останалите са треви - точно те са най-голямото богатство на резервата, който е истински оазис на редки тревни видове от Европа, Азия и Африка. Тук през 1936 г. видните български ботаници академик Николай Стоянов и д-р Борис Ахтаров открили "ботаническото Елдорадо" на България. Специфична особеност, породена от климатичните условия, е периодът на цъфтеж, който продължава 10 - 11 месеца - от края на зимата до късна есен. В парка се срещат много български ендемити - урумово лале, урумов лопен, хибридно плюскавиче, българско карамфилче. Сред балканските ендемити особено ценни са райхенбаховата перуника, главестата жълтуга, дланолистен ветрогон, скалният равнец. Характерни за резервата са "варовиковите" видове (растения, които се развиват най-добре върху варовити почви) - див зюмбюл, пролетен горицвет, точково гологлавче, омразниче, обикновен люляк и др. Ще се изкачим в билната част и ще се разходим сред красивите гледки в търсене на цветя - не за букети, в никакъв случай, ще правим фотоалбуми. Да се надяваме и на добър късмет.
Разглеждането на резервата представлява 3 часа пешеходен преход, който включва и 20 минути изкачване по стръмна горска пътека.

Продължаваме към с. Боснек, в близост до което, е следващата ни цел - местността Живата вода и змейския извор край Боснек. Преди това ще спрем, за да видим и снимаме най-стария жител на селцето - 600 годишен космат дъб. Стъблото му има диаметър от 1,8 м и обиколка от 5,65 м. Ние обаче сме тръгнали по следите на един извор, привлекателен и с името си - Живата вода.
Водата му излиза на тласъци с променлива сила, като понякога напълно спира. Според легендите  водата спира, когато грешен човек се доближи. Науката пък твърди, че карстовият извор събира водите си в подземни каверни и когато кухините се изпразнят, спира, докато отново се напълнят и започнат да преливат от устата на змея. Да разчитаме и на късмета си, а каква е истината ще решите вие.

Преходът започва от селото. Ще се движим, следвайки течението на река Добри дол (приток на Струма), която местните хора наричат Криволица. Следваме маркировката, отклоняваме се в един момент и сме при извора. Незнайно кога и кой е направил гранитен чучур за водата във формата на змейска глава. През 17-и век оттук минава неуморният пътешественик Евлия Челеби, и нарича извора - Чешмата на щастието. /Тогава не е имало змей/. Хората от векове вярват, че водите й са лековити. Тук можете сами да видите как водата намалява и спира - обикновено за около една минута, през сухи месеци за до един час. В дъждовни дни е възможно водата изобщо да не секва, а само да излиза с различен дебит. Подобен феномен се среща много рядко, в Европа е известен още един подобен извор във Френските Алпи. 
Преходът е около час - час и половина в едната посока. Денивелацията е много малка, пътеката е лека и приятна. Връщаме се по същия път.

Отпътуване към София. Пристигане вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • екскурзоводско обслужване
 • туристическа застраховка
 • входни такси
 • разходи от личен характер
Първата цена е промоционална и не се начисляват отстъпки.

Начин на плащане:

 • при депозит се внася цялата сума

Застраховане:

 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс и за България са на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:

 • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани. Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Носете суха храна.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2439

Новини