Русе - Орлова чука – Червен – Скални манастири - Свещари - Абритус

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2284
3 дни / 2 нощувки
Маршрут: София – Пещера Орлова чука – Крепостта Червен – Ивановски скални манастири – Басарбовски манастир – Русе - Свещари – Свещарската гробница – Археологически резерват „Абритус“ – София

Дати на отпътуване: 19.09.2020

Цена от: 159 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Цена Запитване
19.09.2020 - 21.09.2020 159.00 лв.
валидна при плащане до 20.08.2020
169 лв.
валидна при плащане
от 21.08.2020
запитване
159.00 лв.
Промо цена

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
Има един български град, който е по-различен от всеки друг в България.
Атмосферата му е наложила марката на "най-европейският град в България", а неговите граждани с гордост го наричат "Малката Виена"...


1 ден:
Отпътуване в 07:00 ч. от София, площад "Св. Александър Невски" в посока Русе.
Посещение на пещера Орлова чука - една от най-дългите и красиви пещери в България, криеща изключително интересни и причудливи пещерни образования. Безспорно най-атрактивен е така нареченият Пеещ сталактон, който при почукване издава звуци, наподобяващи музикален инструмент.
(До входа на пещерата се слиза по стръмна каменна стълба, денивелация около 80 м.)

Посещение на археологически резерват "Средновековен град Червен", забележителен със своята напълно запазена триетажна кула от XIV в. По време на Втората българска държава (XII – XIV в.) градът е бил един от най-значимите военно-административни и културни центрове.
(До входа на крепостта води алея със стъпала, денивелация около 50 м, а слизането е по горска пътека.)

Отпътуване за уникалните "Ивановски скални манастири" до село Иваново - един от най-големите културни и духовни центрове на Второто българско царство, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Посещение на Бесарбовския манастир до село Басарбово - единственият действащ скален манастир в България.

Пристигане в Русе.
Настаняване в хотел 2*.
Нощувка.

2 ден:
Закуска.
Отпътуване в посока Исперих към резервата "Сборяново". Посещение на комплекса Тракийски гробници и уникалната Свещарска гробница.
Разходка в района на Демир баба теке – свещено място, преплело алиански, сунитски и християнски традиции върху една още по-древна основа на гетско светилище.
(Слизане до светилището е по алея със стъпала за около 30 минути, със съответно изкачване 40 минути.)

Отпътуване в посока Разград. Посещение на археологически резерват "Абритус". Резерватът е разположен на площ от 1000 декара и опазва археологическите останки на антично римско селище. Той е сред Стоте национални туристически обекта.

Завръщане в Русе. 

По желание с допълнително заплащане и при подходящи метеорологични условия - Круиз по река Дунав с корабче "Русчук". Реновираният плавателен съд разполага с редица вътрешни атракциони и места за отдих и релакс по време на пътуването. На борда му се помещава закрит бар на долната палуба и открит бар на горната, където туристите могат да се насладят на красивата панорама в приятна компания.

Завръщане в хотела. 
Нощувка.

3 ден:
Закуска.
Освобождване на хотела.
Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става крепостта Сексагинта Приста ("пристанище на 60 кораба") – военно средище и флотска станция. Разглеждане на крепостта.

Свободно време за самостоятелно разглеждане на града и възможност за посещение на някои от най-емблематични музеи в Русе:

Пантеона на възрожденците - национален паметник-костница на 453-ма души от Възраждането, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Открит е през 1978 г., под позлатения купол гори вечен огън, има изграден параклис. Важна забележка: От юни месец 2019 музеят затваря варти за извършване на ремонтни дейности. Туроператорът не отговаря, в случай, че към момента на пътуването ремонтът на обекта все още не е приключил.

Историческия музей - най-старата сграда в Русе, в неокласически стил и първата административна сграда в България след Освобождението, съхранява богатите колекции на музея. Сред експонатите му се отличават праисторическа керамика и идолна пластика, Боровското съкровище от 4 в. пр. Хр., находките от археологическите разкопки на античните дунавски кастели Ятрус и Сексагинта Приста, на средновековния български град Червен, колекцията от средновековни стенописи, колекциите от експонати от традиционния бит, етнографските колекции от градско облекло, порцелан, стъкло и сребро от края на 19 – началото на 20 век, лични вещи на видни дейци на българските национално-освободителни борби, като Панайот Хитов, Георги Раковски и др.

Екомузей с аквариум - представено е многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Музеят е разположен на четири етажа, където могат да се видят богата колекция от вкаменелости, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни. Представен е макет на космат мамут (Mammuthus primigenius) в реални размери.

Музея на градския бит - сградата, в която се помещава музеят, е построена през 1864 г. на самия бряг на река Дунав. В нея се е помещавало консулството на Прусия. Истина и легенди се преплитат в историята на една от най-красивите къщи в Русе - Къщата на Калиопа. Освен с красивата си фасада, тя запленява и с преданието, което се носи за нея...

Отпътуване за София. Пристигане късно вечерта.

 • транспорт по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 2* в Русе
 • екскурзоводско обслужване по маршрута
 • входни такси на посещаваните туристически обекти
 • доплащане за единична стая - 60 лв.
 • разходи от личен характер
Първата цена е промоционална и не се начисляват допълнителни отстъпки.

Начин на плащане:
 • депозит - 70 лв. на записан турист
 • доплащане - 14 дни преди датата на отпътуване
Входни такси:
 • пещера Орлова чука - 6 лв. - възрастни; 3 лв. - ученици, студенти и пенсионери;
 • Крепост Червен - 4 лв. за възрастни; 2 лв. - ученици, студенти и пенсионери;
 • Ивановски скални м-р - 4 лв. - възрастни; 2 лв. - ученици, студенти и пенсионери;
 • Римска репост Сексагинта приста - 5 лв. - възрастни; 2 лв. - ученици и студенти;
 • арх. резерват Абритус - 2,50 лв. - възрастни; 1 лв. - ученици, студенти и пенсионери;
 • Свещарска гробница - 10 лв. за възрастни; учащи и пенсионери - 5 лв. (общ билет за трите гробници - 14 лв. за възрастни; за учащи и пенсионери - 7 лв.);
 • круиз по Дунав с корабче - около 20 лв. (възрастни).
Застраховане:
 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс е на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Забележка:
 • Препоръчва се туристите да предвидят сух пакет за хранене по време на пътуването.
 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип /. Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на провеждане на програмата.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
Важна забележка:
 • При посещение на обектите по програмата, Туроператорът не носи отговорност за неизискани от клиента професионални, възрастови и други индивидуални отстъпки. Потребителите трябва да предоставят в обекта съответния документ, удостоверяващ отстъпката / студентска книжка, ученическа карта, журналистическа карта и други/.

Оферта № Е2284

Новини