Светилището на черната змия: Крибул - Каньона на Канина река - Рибново - Светилище Градище - Правия камък

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2279
2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - Гоце Делчев - Ковачевица - Рибново - Kрибул - Долно Дряново - Градище - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 99 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Редовна цена Резервирай

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
1 ден:
Тръгване в 7:30 ч. от София, площад "Александър Невски". Пътува се в посока Гоце Делчев.

Отпътуване за село Ковачевица, запазило автентичния си вид от 18-19 в., едно от най-известните и красиви български села. Къщите са изцяло изградени от камък и дърво със смайваща архитектура на цялосния ансамбъл. Тук цари атмосфера на спокойствие, като че ли „времето е спряло”. Разходка в селото.
Препоръчваме да носите суха храна.

От село Ковачевица започва прехода към каньона на Канина река, която прорязва планината на 150 м дълбочина. Величествената природна архитектура е изсякла в гранитните и гнайсови скали огромни природни феномени и внушителни каменни откоси. Слизаме по стръмна пътека с денивелация около 100 м до самата река. Кратка разходка по течението. Почивка, пикник, фотопауза. Носете суха храна.

Преминаваме реката по малко мостче и тръгваме нагоре по стръмна скална пътека, която води до скалното било, което се извисява 150 м над нас. Преходът нагоре (около 1,5 ч. ) разкрива удивителни панорамни гледки към скалните зъбери на каньона и красиви пейзажи към Ковачевица. Придвижваме се до с. Осиково, където ще ни чака транспортът за да продължим към едно от най-любопитните села в непознатия Родопски Дъбраш - село Рибново. Тук населението не намалява, а расте, къщите не се изоставят, а напротив всяка година се построяват 10-15 нови. Селото изцяло е населено с помаци, които ревностно пазят традиции от столетия, женят се изключително помежду си, през зимата вдигат 7-дневни сватби без акохол, на които на десетки метри стелажи са окачени пъстрите чеизи на младоженката. Само тук може да се види Гелина /булка /, младоженка с бяло лице, покрито със сложни цветни рисунки, мъниста и паети. Ще се разходим в селцето, за да се опитаме да почувстваме уникалната му атмосфера.

С транспорта се отправяме към Гоце Делчев. Настаняване, нощувка.

2 ден:
Закуска.
Рано сутринта се отпътуване към село Крибул, в близост до което (на около 3,5 км) се намира Светилището на Черната змия. Преходът е по черен път и пътеки, през поляни и горски дъбрави. Наоколо се разкриват спиращи дъха панорами чак до величествения Пирин и Славянка. Самото светилище е тайнствено място в гората, изградено от огромни скали в странна мегалитна конструкция. Вече е известно на много хора с лечебната си сила и много хора идват тук за здраве и утеха и разказват за чудотворни изцеления. Преход до свещеното място , където можете да направите някои от ритуалите за здраве и благополучие. Свободно време за снимки, обяд и съзерцание сред природата.
Не забравяйте суха храна.

Завръщане в Крибул, откъдето продължаваме към родопското село Долно Дряново. В близост до селото се намира уникалната местност „Градище“ с неизвестно до неотдавна праисторическо скално светилище. Светилището заема огромна територия и е неповторимо съчетание от гигантски природни скални форми, обожествявани и използвани от преди 7 хиляди години за култови ритуали. И древните траки превръщат този природен феномен в свой важен култов център, като изсичат в скалите различни кръгове, големи човешки стъпки, отвори и др. Местността е удивително красива, дълбоко прорязана от реката, която е създала дълбок каньон. Разглеждане на скалните феномени, гигантските каменни глави, ритуалните площадки, останките от старата крепост и прекрасните гледки.

Кратък стръмен преход (около 30 мин.) до друго светилище, което се слави с изключително силно енергийно въздействие - Правия камък. Тук е най-голямата провиралка, където можете да изчистите болежки, безпокойства и грижи.

Отпътуване към Огняново е живописен балнеоложки курорт, разположен на десния бряг на река Канина, в подножието на родопския рид Дъбраш. Минералната вода в Огняново се събира от седем минерални извора и един сондажен кладенец. Тя е с температура от 35 - 39,5°C и ниска минерализация, подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и урологични заболявания.
Свободно време за ресторант или за къпане в минералните басейни. Не забравяйте бански.

Отпътуване към София. Пристигане късно вечерта.
 • транспорт по маршрута
 • преходи до светилище Градище, Крибул, Каньона на Канина река
 • посещение на Ковачевица и Рибново
 • 1 нощувка със закуска в Гоце Делчев или в района
 • екскурзоводско обслужване по маршрута
 • входни такси: Градище - 2 лв. и др.
 • разходи от личен характер.
 • доплащане за единична стая - 20 лв.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
Застраховане:
 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс и за България са на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:
 • Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.
 • При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.
 • За групи над 25 души екскурзията се провежда с двама водачи.
 • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Носете суха храна.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Оферта № Е2279

Новини