Светилището на черната змия: Крибул - Каньонът на Канина река - Ковачевица - Рибново - Светилище Градище - Правия камък

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2279
2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - Гоце Делчев - Ковачевица - Рибново - Kрибул - Долно Дряново - Градище - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 105 лв.


Очаквайте нови дати!


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*При еднократно плащане без депозит има отстъпка от 2 лв.;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Степен на трудност - Т0

1 ден:

Тръгване в 7:30 ч. от София, площад "Александър Невски". Пътува се в посока Гоце Делчев.
Отпътуване за село Ковачевица, запазило автентичния си вид от 18-19 в., едно от най-известните и красиви български села. Къщите са изцяло изградени от камък и дърво със смайваща архитектура на цялосния ансамбъл. Тук цари атмосфера на спокойствие, като че ли "времето е спряло".
Разходка в селото.
Препоръчваме да носите суха храна.

От село Ковачевица започва прехода към каньона на Канина река, която прорязва планината на 150 м. дълбочина. Величествената природна архитектура е изсякла в гранитните и гнайсови скали огромни природни феномени и внушителни каменни откоси. Слизаме по стръмна пътека с денивелация около 100 м. до самата река. Кратка разходка по течението. Почивка, пикник, фотопауза. (Носете си суха храна.)

Преминаваме реката по малко мостче и тръгваме нагоре по стръмна скална пътека, която води до скалното било, което се извисява 150 м. над нас. Преходът нагоре (около 1,5 ч.), разкрива удивителни панорамни гледки към скалните зъбери на каньона и красиви пейзажи към Ковачевица. Придвижваме се до село Осиково, където ще ни чака транспортът, за да продължим към едно от най-любопитните села в непознатия Родопски Дъбраш - село Рибново. Тук населението не намалява, а расте, къщите не се изоставят, а напротив всяка година се построяват 10-15 нови. Селото изцяло е населено с помаци, които ревностно пазят традиции от столетия, женят се изключително помежду си, през зимата вдигат 7-дневни сватби без акохол, на които на десетки метри стелажи са окачени пъстрите чеизи на младоженката. Само тук може да се види Гелина /булка/, младоженка с бяло лице, покрито със сложни цветни рисунки, мъниста и паети. Ще се разходим в селцето, за да се опитаме да почувстваме уникалната му атмосфера.

С транспорта се отправяме към Гоце Делчев.
Настаняване и нощувка.

2 ден:
Закуска.
Рано сутринта се отпътува към село Крибул, в близост, до което (на около 3.5 км.) се намира Светилището на Черната змия. Преходът е по черен път и пътеки, през поляни и горски дъбрави. Наоколо се разкриват спиращи дъха панорами чак до величествения Пирин и Славянка. Самото светилище е тайнствено място в гората, изградено от огромни скали в странна мегалитна конструкция. Вече е известно на много хора с лечебната си сила и много хора идват тук за здраве и утеха и разказват за чудотворни изцеления. Преход до свещеното място, където можете да направите някои от ритуалите за здраве и благополучие.
Свободно време за снимки, обяд и съзерцание сред природата.
Не забравяйте да си носите суха храна.

Завръщане в Крибул, откъдето продължаваме към родопското село Долно Дряново. В близост до селото се намира уникалната местност "Градище" с неизвестно до неотдавна праисторическо скално светилище. Светилището заема огромна територия и е неповторимо съчетание от гигантски природни скални форми, обожествявани и използвани от преди 7 хиляди години за култови ритуали. И древните траки превръщат този природен феномен в свой важен култов център, като изсичат в скалите различни кръгове, големи човешки стъпки, отвори и др. Местността е удивително красива, дълбоко прорязана от реката, която е създала дълбок каньон. Разглеждане на скалните феномени, гигантските каменни глави, ритуалните площадки, останките от старата крепост и прекрасните гледки.
Кратък стръмен преход (около 30 мин.) до друго светилище, което се слави с изключително силно енергийно въздействие - Правия камък. Тук е най-голямата провиралка, където можете да изчистите болежки, безпокойства и грижи.

Отпътуване към Огняново - живописен балнеоложки курорт, разположен на десния бряг на река Канина, в подножието на родопския рид Дъбраш. Минералната вода в Огняново се събира от седем минерални извора и един сондажен кладенец. Тя е с температура от 35 до 39.5°C и ниска минерализация, подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и урологични заболявания.
Свободно време за ресторант или за къпане в минералните басейни. Не забравяйте бански.

Отпътуване към София. Пристигане късно вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • преходи до светилище Градище, Крибул, Каньона на Канина река
 • посещение на Ковачевица и Рибново
 • 1 нощувка със закуска в Гоце Делчев или в района
 • екскурзоводско обслужване по маршрута
 • входни такси
 • разходи от личен характер.
 • доплащане за единична стая - 20 лв.
 • лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие
Първата цена е промоционална и не се начисляват допълнителни отстъпки.

Начин на плащане:
 • депозит - 50 лв. на записан турист
 • доплащане - 7 дни преди датата на отпътуване
Входни такси:
 • Градище - 2 лв. и др.
Застраховане:
 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс и за България са на ЗАД "Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" – гр. София, ул.„Стефан Кaраджа“ 2.
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Забележки:
 • Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.
 • При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.
 • За групи над 25 души екскурзията се провежда с двама водачи.
 • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Носете суха храна.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Оферта № Е2279

Новини