Устински водопад - Крепост Устина - Кричим - Голямото кале - Асенев камък

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2452
1 ден
Маршрут: София - Кричим - Голямото кале - Асенeв камък - Устински водопад - Крепост Устин

Дати на отпътуване:

Цена от: 41 лв.


Очаквайте нови дати!


*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Степен на трудност - Т1

Ден 1:

Отпътуване в 07:30 ч. от София, площад „Св. Александър Невски“ към град Кричим.

Кричим е древно селище от ранновизантийско време, разположен в подножието на северните склонове на Родопите, в дефилето на река Въча. На високи и непристъпни скали от двете страни се намират останките от двете средновековни крепости, играли ключова роля в охраната на този важен планински проход.

След кратка почивка в центъра на града се придвижваме към църквата „Св. Козма и Дамян“. Оттук започва преход към Кричимската крепост или Голямото кале по живописна пътека с красиви гледки към река Въча и надвиснали скални гигантски отвеси. Преходът до крепостта е около 1:30 ч. по скална виеща се пътека с обща денивелация около 180 м. Последните 100 м. до върха, пътеката става много стръмна, но високо горе върху скалите ви очакват останките от крепостните зидове и прекрасни панорамни гледки към града, каньона на реката и пловдивското поле.

От Кричимската крепост се отправяме към друга голяма забележителност в района - Камъка на Цар Асен. Върху него е изсечен знаменателния Кричимски надпис: ”На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“. Предполага се, че надписът увековечава победоносни походи срещу византийците от времето на на Цар Асен I в 1190 г. или на цар Иван Асен II около 1230 г. От Голямото кале до Асеновия камък се придвижваме за около 30 минути - слизане по много стръмна пътека /около 100 м./ и още около 500 м. не много стръмно изкачване. Почивка, фотопауза. Връщаме се по същия път за около 60 мин. Общата дължина на прехода е около 4 км.

Отпътуваме към село Устина, откъдето се отправяме към Устинския водопад. Водопадът пада от 15 метр по широк скален венец в северните склонове на Родопите. Изкачваме се по горски път и горски пътеки. Преход до водопада - около 2 км. в една посока и денивелация около 210 м. Свободно време и снимки.

Продължаваме към Крепост Устина и Параклиса "Св. Георги" по стръмна, камениста и открита пътека. (Около 300 метра, 20 м денивелация за около 20 минути). Параклисът е кацнал на седловината между две скали и от него се разкрива красива гледка, на север към тракийското поле, а на юг към Върховръшкия рид, който е част от родопския дял Чернатица. Връщаме се е по същия път до центъра на селото.

Отпътуване към София. Пристигане вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • екскурзоводско обслужване
 • туристическа застраховка
 • входни такси
 • разходи от личен характер

Първата цена е промоционална и не се начисляват отстъпки.

Начин на плащане:

 • при записване се внася цялата сума

Застраховане:

 • Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ съгласно ЗТ със съгласно ЗТ със ЗК ЛЕВ ИНС АД, София, бул. "Симеоновско шосе" 67А
 • Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:

 • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани. Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Носете суха храна.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Оферта № Е2452

Новини