София, ул.“Любен Каравелов” №32, ет. 1
Тел.: + 359 2 987 88 25
Моб.: + 359 896 77 52 28
E-mail: office@atlas-s.com
www.atlas-s.com

Почивка в Трявна- да почувсташ живата история

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-2618
6 дни / 5 нощувки
Маршрут: София-Севлиево-Трявна -Боженци-Етъра- Соколския манастир- Велико Търново-Дряново-Габрово-София

Дати на отпътуване: 03.07.2022, 24.07.2022

Цена от: 345 лв.

Дати на екскурзията ПРОМО цена Цена Запитване
03.07.2022 - 08.07.2022 345.00 лв.
валидна при плащане до 04.05.2022
355 лв.
валидна при плащане
от 05.05.2022
запитване
355 лв.
Редовна цена
24.07.2022 - 29.07.2022
ограничени места
345.00 лв.
валидна при плащане до 25.05.2022
355 лв.
валидна при плащане
от 26.05.2022
запитване
355 лв.
Редовна цена

*Цените важат при настаняване на възрастен в двойна стая;
*При промо цените не се начисляват допълнителни отстъпки;
*Депозит - виж в раздел ДРУГИ;
*Плащането с депозит не важи за еднодневни екскурзии.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

1-ви ден: Отпътуване в 8:30 ч. от София, площад "Св. Александър Невски". 
По пътя към Трявна ще направим почивка в центъра на Севлиево
Ще се разходим в историческия център на града, ще разгледаме етнографски комплекс „Дандолови къщи“ /разглежда се отвън/ и „Хаджистояновото училище“, едно от първите български светски училища, в което за пръв учител е поканен младият Петко Рачев Славейков.От средата на XX век в сградата на училището се помещава Историческият музей, който притежава богат фонд от експонати от древността до българското възраждане и борбите за национално освобождение. Пристигане в Трявна и настаняване в хотела. Бонус- обиколка на Трявна -включена в цената. Ще се разходим по калдъръмените улички на Възрожденска Трявна, за да се върнем назад във времето когато майсторите от Тревненската художествена школа са създавали своите уникални творби. Ще посетим Даскаловата къща, с великолепните тавани-слънца изработени от майстор Димитър Ошанеца  и неговия калфа Иван Бочуковеца, които сключват по между си облог. Ще преминем през Стария Кивгирен мост, който свързва чаршията и запазените възрожденски къщи и дюкяни с площад ,,Капитан дядо Никола”, където се намира символът на града, часовниковата кула от 1814г. Ще влезем и в едно от първите светски училища в България - Старото школо, в което е преподавал Петко Славейков. Ще посетим и  най-старата тревненска църква „Св. Архангел Михаил“, за да видим един от образците на тревненското резбарско изкуство, владишкия трон, изработен от Поп Кою Витанов. Вечеря. Нощувка.


2-ри ден:Закуска. По желание, с допълнително заплащане, екскурзия до село Боженци,  един от най-красивите архитектурни резервати в България, където е съхранена непокътната възрожденска атмосфера с прекрасни етнографски и архитектурни образци от XVIII – XIX в. Ще посетим една от най-старите сгради в Боженци - къща-музей „Баба Райна“, за да се запознаем с местния бит и начин на живот от времето на българското възраждане. Ще се изкачим по калдъръмената уличка, за да влезем в къщата на един от най-заможните търговци на вълна и кожи в Боженци от XIX век, къща-музей „Дончо Попов“. В менгемата - работилницата за пречистване на восък, ще видим автентична преса за пречистване на восък, която е единственото запазено такова съоръжение в България, което може все още да функционира.Няма да пропуснем да посетим и Новото школо, за да видим експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители“, представяща историята на жителите на селото.Ще се отбием и в местната шекерджийница. Любителите могат да се насладят на прословутото бяло сладко и да изпият по чаша кафе приготвено на пясък. Ще се разходим и до Рачовият кладенец, носещ името на легендарния син на болярката Божана - Рачо Ковача, основателят на Габрово. Завръщане в хотела. Обяд.Свободно време  разходка из старинна Трявна.Вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Закуска. По желание, с допълнително заплащане, екскурзия до Етъра, единствения по рода си етнографски компекс на открито от типа Скансен в България, създаден от габровеца Лазар Донков. Ще се пренесем във възрожденско Габрово от средата на XVIII и началото на XIX в, като се разходим по занаятчийската чаршия, където са представени архитектурни образци на къщи, занаятчийски работилници, сгради и съоръжения, разкриващи старинните техники, поминъка, бита и духовната култура на балканджиите, живеещи в централните части на Стара планина. Ще видим единствената в България колекция на технически съоръжения, задвижвани с вода, Водениците, тепавиците, валявиците и струговете, използвани някога в поминъка на балканджиите са действащи и днес съоръжения. Голямо изкушение са прясно изпечените симитени хлебчета чаша турско кафе. Отправияме се към Соколския манастир, основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, наречен по-късно Соколски, по името на местността.В средата на просторния манастирски двор, потънал в цветя и зеленина, ще видим построената от майстор Колю Фичето белокаменна чешма с осем чучура със соколи,.Ще влезем в параклиса на манастира "Свето Благовещение", в който са съхранени ценни старинни икони на “Исус Христос” и “Света Богородица с младенеца”, изографисани от Захари Зограф. Завръщане в хотела. Обяд.Свободно време за  разходка из старинна Трявна.Вечеря. Нощувка.

4-ти ден: Закуска.По желание, с допълнително заплащане, екскурзия до Велико Търново, до града наследник на "Богопазения Цариград Търнов" – столицата на Второто българско царство. Ще посетим Архитектурно-музейния резерват „Трапезица“, където ще видим част от крепостната стена с рекоструираната югоизточна кула-порта и многобройните реставрирани църкви и манастири съществували в „Преславния град Трапезица“, които свидетелстват, че тук са били и жилищата на болярите и висшите духовници.Центъра за представяне на културното наследство ще разгледаме интерактивна експозиция на Търновград и величието на Второто българско царство. Ще посетим и църквата „Св. Четиридесет мъченици“, построена от българския владетел Иван Асен II, в чест на победата на българите над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 9 март 1230 г. Ще се рзаходим по Самоводската чаршия, където чрез действащите работилници са показани архитектурата, стопанското минало и производственият бит на част от населението на Велико Търново от първите десетилетия на XX в. След това се отправяме към Архитектурния резерват Арбанаси, селото което е било използвано от търновските боляри като лятна резиденция и в което търновските царе са секли своите монети. Ще се разходим по калдъръмените улички лъкатушещи между огромните къщи-замъци с обширни дворове, оградени с високи зидове, ще посетим Констанцалиевата къща, един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в село Арбанаси. Ще посетим и най-старата църква в Арбанаси – „Рождество Христово“, известна с уникалните си стенописи от XVI и XVII век, представящи не само живота на Христос, но и сюжети и сцени от цялата Библия.Завръщане в хотела. Обяд.Свободно време за  разходка из старинна Трявна. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Закуска.По желание, с допълнително заплащане, екскурзия до Дряново. Ще посетим музейната експозиция „Кольо Фичето - Живот и творчество“., в който чрез макети на строежите, архивни и нови снимки, инструменти от епохата и лични вещи на Майстора е представен най-именития дряновец и български строител.Ще разгледаме храмът „Свети Никола“ – един от шедьоврите на майстор Колю Фичето. Църквата е уникална и представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария, вписана в сградата на самия храм, а не обособена като отделна постройка.Отправяме се към Дряновски манастир  - разположен сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени. Манастирът "Св. Архангел Михаил", основан през Втората българска държава от цар Калоян, е бил крепост и убежище на българските будители и революционери - отец Матей Преображенски (Миткалото) и Васил Левски. Ще посетим пещера „Бачо Киро” - един от диамантите в пещерната огърлица на България заради удивителните карстови образувания. Първата в страната благоустроена за посещения от туристи. Тук са открити едни от най-старите следи от хомо-сапиенс (разумни хора) в Европа.Завръщане в хотела. Обяд.Свободно време за разходка из старинна Трявна. Вечеря. Нощувка.

6-ти ден: Закуска. Свободно време за разходка из старинна Трявна. Обяд. По обратния път към София ще посетим  Дома на хумора и сатирата в Габрово - визитната картичка на града със Залата на Смеха с криви огледала, хумористично изкуство от цял свят - карикатура, живопис, фотография, скулптура, изложба, посветена на габровската пестеливост и чувство за хумор, Парка на смеха с Дон Кихот, Чарли Чаплин, Хитър Петър.  Ще посетим и Националния музей на образованието – единствен по рода си в страната, в който е представено развитието на образователното дело от 9-ти век до наши дни.  Музейната експозиция се помещава в сградата на Априловската гимназия – първото светско училище в България, основано през далечната 1835 г.Продължаваме към София. Пристигане вечерта.

 

 • транспорт по маршрута
 • 5 нощувки със 5 закуски , 5 обяда  и 5 вечери в Комплекс Трявна 3*
 • Бонус: разходка в историческия център на Севлиево и на Трявна
 • Бонус: посещение на Габрово и Дома на хумора и Сатирата и Националния музей на образованието /без включена входна такса/
 • екскурзоводско обслужване по маршрута
 • допълнителни екскурзии по желание 
 • входни такси:
 • доплащане за единична стая-155 лв.
 • разходи от личен характер
Начин на плащане:
 • депозит - 80 лв. на записан турист
 • доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване
Забележка:
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Цената е промоционална и не се начисляват други отстъпки.
Важна забележка:
 • При посещение на обектите по програмата, Туроператорът не носи отговорност за неизискани от клиента професионални, възрастови и други индивидуални отстъпки. Потребителите трябва да предоставят в обекта съответния документ, удостоверяващ отстъпката / студентска книжка, ученическа карта, журналистическа карта и други/.

Оферта № Е2618